Cannabis

Att avkriminalisera eller legalisera droger är en sjukt känslig diskussion.

Det är viktigt att reda ut skillnaden mellan att vara för en legalisering och att vara för en avkriminalisering. Jag generaliserar, avvikelser av olika åsikter förekommer självklart. En nyanserad bild skulle ge en kilometerlång text. En person som är för en legalisering av Cannabis tycker att drogen ska vara laglig och tillgänglig för konsumenter på t.ex. Systembolaget och/eller i dagligvaruhandeln. En person som är för en avkriminalisering tycker att det ska vara icke straffbart att ha substansen i kroppen och i vissa fall bruka den. Den markanta skillnaden är att en legalisering innebär en uppmuntring av konsumerandet av substanses till skillnad från en avkriminalisering där syftet är att inte straffa.

Jag tycker att strävan efter ett drogfrittsamhälle är viktigt. Droger (alkohol, snus och cigaretter inkluderat) genererar alltför mycket elände. Allt bruk av substanser som ger psykiska och fysiska biverkningar borde vara logiskt och naturligt för en människa att undvika.

Att kriminalisera droger är en markering vad landet står för. En enkel och kortsiktig markering. Det är billigt och smidigt att droger är olagliga. En brukare upptäcks, och slängs in i finkan. Snabbt, lätt och smidigt. Men vad händer när brukaren kommer ut? Att personen blivit ren efter sin tid på fängelset är osannolikt. Det går att få tag på droger även inom fängelsets murar. Har personen underhållt sitt missbruk kommer h*n skaffa droger när h*n blir släppt igen. Dessutom består ofta en brukares kontaktnät av just andra brukare, vilket leder till enkel tillgänglighet av substanser. Alltså är problemet inte löst.

De som är för en avkriminalisering använder ofta argumentet att det kommer bli enklare att söka vård om man har ett missbruk eftersom rädslan för en rättegång och ett möjligt straff inte finns. Många ser också själva drogbrukandet som en konsekvens av ett psykiskt problem. De tycker då att det är bakvänt att straffa konsekvensen istället för att lösa problemet. Vilket jag håller med om.

Däremot tycker inte jag att det ena behöver utesluta det andra. Jag tycker att skadliga substanser ska vara olagliga som en korrekt markering men att straffet ska innebära en lösning på problemet istället för ett straff av konsekvensen av det underliggande problemet.


Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0