Könsnormer, social konstruktion eller medfött?


Jag tycker debatten om könet sitter i hjärnan eller formas fram är sjukt intressant!
En typisk tjej beskrivs ofta som: lugn, svag, försiktig, tyst, vän och snäll. En typisk man beskrivs ofta som motsatsen: stark, arg, bestämd och modig. En del hävdar att man föds med typiska manliga eller kvinnliga egenskaper, andra hävdar att det som är typiskt manligt/kvinnligt enbart är en social konstruktion som man formas in i från födseln.

En tjej får oftast rosa, röda och gulliga kläder och leksaker, de tilltalas med en ljusare röst, och uppmuntras till att bry sig om sitt utseende och sitt förföriska kroppsspråk. Detta sker genom tjejens sammanhang hon lever i men även yttre påverkan som böcker, filmer och förskolor. Om man ser till vilken multimedia som riktar sig till tjejer så är det magra, snygga och förföriska idoler som Barbie, Brats och diverse prinsessor. Små tjejer pumpas med information om hur man ska vara och hur man ska se ut för att vara bäst och mest populär. Smal, snygg och sexig. Ja, bl.a. Disneys prinsessor är sexigt utformade.

Killarna däremot, de plöjer sig igenom filmer med monster, riddare vapen, krig och hårdhet. En cool och tuff liten kille hänger runt i svarta eller blå kläder med nitar och grymma döskallescarfar. Det ska vara kedjor som hänger och tuffa mörka färger. Lila, rosa och rött är dödsdömt, ingen kille vill ju vara en mes! En tuff pojke klättrar högst, tränger sig i rutschkanan, låter och brottas. Folk ruffsar om lillkillens hår och säger "tjenare tuffing". Redan vid den kommentaren har man ställt upp ett ideal. Man har glorifierat ordet tuff och belamrat det med positivitet. På samma sätt klappar man lilltjejens kind och säger "hej sötnos". Då har man satt upp ett ideal, är du söt, tycker människor om dig.

Det är inget fel i sig på varken blått eller rosa, lugn eller mod. Blått är en fantastisk färg, rosa likaså. Det som blir destruktivt är när barn bestämt pressas in i en mall, in i en könsspecifik kategori. Utseendefixering präntas in, är du söt är du bra, är du tuff är du bra. Barn ska vara fria att upptäcka, leka, exprimentera och forma sin egen identitet och personlighet, utan begränsningar från könsnormer och ideal.

Vi har hundvalpar hemma och jag har studerat hur tikarna beter sig jämfört med hanarna. Den minsta och försiktigaste valpen är en... hane. Den största, bitska som morrar så fort man tar upp henne i famnen är en... hona. Den lekfulla som attackerar tår som såväl ben är en hona. Och så fortsätter det, mixade personligheter och drag visar sig inte ha någonting med valpens kön. Små fysiska skillnader mellan könen i djur- och människoriket finns självklart. Förutom de uppenbara anatomiska skillnader har män generellt större muskelmassa, men att det skulle avgöra vilken färg man gillar eller vilka egenskaper som värderas som korrekta har knappast någonting med den fysiska biten att göra. Jag anser att det är en social konstruktion.




Jag och min Smilla



Kommentarer
Postat av: Anders Tedestrand

Bra Alice! Du reflekterar över verkligheten som de flesta tyvärr inte ser....

2011-08-21 @ 17:15:39
URL: http://www.tedestrand.blogspot.com
Postat av: Linna

hej alice , gu vad bra texter du skriver ! väldigt inspirerande :D

2011-08-22 @ 07:42:00

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0